Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


glykemická nálož (zkr. GL)

hodnota umožňující srovnání různých potravin s ohledem na jejich efekt na hodnoty glykemie, na rozdíl od glykemického indexu (GI) však vychází z ekvivalentního množství potraviny. Vypočítá se jako součin GI a obsahu sacharidů ve 100 g dané potraviny. GL je klasifikována jako nízká při hodnotách do 10, mezi 10 a 20 jako střední, hodnoty od 20 výše se považují za vysoké. Např. meloun má relativně vysoký GI (72), avšak ve 100 g obsahuje jen 5 g sacharidů (většinu hmotnosti tvoří voda). GL je tak pouze 3,5 [překlad angl. glycemic load]

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.