glykemická nálož (zkr. GL)
hodnota umožňující srovnání různých potravin s ohledem na jejich efekt na hodnoty glykemie, na rozdíl od glykemického indexu (GI) však vychází z ekvivalentního množství potraviny. Vypočítá se jako součin GI a obsahu sacharidů ve 100 g dané potraviny. GL je klasifikována jako nízká při hodnotách do 10, mezi 10 a 20 jako střední, hodnoty od 20 výše se považují za vysoké. Např. meloun má relativně vysoký GI (72), avšak ve 100 g obsahuje jen 5 g sacharidů (většinu hmotnosti tvoří voda). GL je tak pouze 3,5 [překlad angl. glycemic load]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství