Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


glykemický index (zkr. GI)

hodnota srovnávající různé potraviny podle vlivu na glykemii po požití ekvivalentního množství sacharidů v nich obsažených. Čím vyšší je GI požité potraviny, tím vyšší bude také následná glykemie (a tedy i sekrece inzulinu) a tím kratší také bývá časový úsek do znovuobjevení hladu. Index odpovídá rychlosti, s jakou se glukosa dostává do krevního řečiště, závisí proto na druhu sacharidů v dané potravině: oproti glukose (GI = 100) brzdí vstřebání složených cukrů nutnost předchozího štěpení (GI škrobů či sacharosy je cca 60), vliv fruktosy na glykemii (GI cca 20) je ještě pomalejší v důsledku nutnosti metabolické přeměny (odtud nízký index u ovoce). Důležitá je také dostupnost sacharidů pro trávicí enzymy (částečky škrobu v těstovinách jsou pokryty vrstvičkou bílkoviny glutenu), tedy i tepelná úprava, která GI zvyšuje. Index naopak snižuje obsah rozpustné vlákniny, která zpomaluje vstřebávání, stejně jako bílkoviny a tuky (které ovšem přispívají k celkovému energetickému obsahu pokrmu). K snížení přispívá také přítomnost kyselin (ocet, kyselé okurky, kyselé ovoce). GI se počítá z celkové plochy pod glykemickou křivkou (matematicky odpovídající integrálu) za dvě hodiny po požití, přičemž se stanoví poměr plochy pro danou potravinu proti ploše po požití glukosy. Za nízký se považuje GI < 55 (některé celozrnné potraviny, správně připravené těstoviny a většina zeleniny a ovoce, ovšem s výjimkou např. pomerančů, hroznového vína, banánů aj.) střední hodnoty jsou mezi 55 a 70 (mléčné výrobky, luštěniny, tmavé pečivo, sacharosa), vysoký je GI > 70 (brambory, bílé pečivo, kukuřičné vločky, sladkosti). V mnoha (zejm. laických) publikacích se za referenční považují hodnoty po požití bílého pečiva (které pak má index rovný 100), všechny hodnoty jsou pak vyšší v poměru 1,4 (glukosa pak má GI = 140). Index je významným ukazatelem vhodnosti potravin pro diabetiky či obézní jedince, pro praktické plánování diety je však vhodnější glykemická nálož

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.