glykosylace (glykace)
navázání molekuly cukru (např. glukosy, galaktosy či různých oligosacharidů) na jinou molekulu, obv. bílkovinu. Může pozměnit její vlastnosti (např. antigenní). Mnohé bílkoviny existují v glykosylované podobě (srov. glykoprotein), přičemž tato g. je jejich přirozenou vlastností a je docílena speciálními enzymy. G. některých bílkovin vznikající neenzymaticky se naopak považuje za jeden z faktorů přispívajících např. k stárnutí tkání. Pojmy glykosylace a glykace se obv. užívají jako synonyma, někdy se však jako glykosylace označuje děj katalyzovaný enzymem, na rozdíl od glykace jako spontánně (neenzymaticky) probíhající reakce. Srov. AGE, glykosylovaný hemoglobin [glykos-; -yl]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství