ketoacidóza
druh metabolické acidózy způsobené nadměrným vznikem ketolátek (acetoctová kyselina, β-hydroxymáselná kyselina, aceton). Tyto látky vznikají při nadměrném štěpení tuků, které jsou využívány k zisku energie místo glukosy. Tento stav nastává při hladovění, závažný je pak především jako akutní komplikace diabetu 1. typu (nedostatek inzulinu snižuje využití glukosy a chybí i jeho antilipolytický účinek). Nápadným příznakem bývá zrychlené hluboké Kussmaulovo dýchání (respirační kompenzace acidózy) a zápach acetonu v dechu, v těžkých případech hrozí až kóma. Ketolátky bývají i v moči (ketonurie). Diabetická k. vyžaduje intenzivní léčbu (opatrnou alkalizaci, podávání inzulinu, péči o vnitřní prostředí). Ketóza souvisí úzce s acidózou vzhledem ke klíčovému postavení acetoctové kyseliny – ta je v rovnováze s β-hydroxymáselnou kyselinou (která vzniká oxidací ketoskupiny acetoctové kyseliny a má hlavní význam pro vznik acidózy), dekarboxylací acetoctové kyseliny vzniká aceton [keto-; acidóza]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství