Lactobacillus
lat. rod anaerobních grampozitivních nesporulujících bakterií tyčinkového tvaru. Významný je jejich výskyt v pochvě dospělých žen. Produkce estrogenů zvyšuje obsah glykogenu v epitelu pochvy; kvašením glykogenu vzniká laktát snižující pH, a chránící tak pochvu před infekcí (srov. Döderleinův laktobacil). Na rovnováhu mikroflóry má rovněž vliv jejich produkce peroxidu vodíku. Za určitých okolností mohou být i podmíněnými patogeny. Známým druhem je L. acidophilus. Laktobacily mají význam i v mlékárenství
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství