Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


laktosa

(14)--d-galaktopyranosyl-d-glukosa, mléčný cukr, disacharid složený ze dvou jednoduchých cukrů glukosy a galaktosy, důležitá součást mléka. Při vstřebávání je štěpena na glukosu a galaktosu enzymem laktázou. Tento enzym normálně přítomný ve střevní sliznici je u některých lidí málo účinný nebo chybí. Důsledkem je porucha trávení l. s příznaky nesnášenlivosti mléka (průjem) a poruchou vstřebávání (viz malabsorpce) [lakt-; -osa]

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.