laktosa
(14)--d-galaktopyranosyl-d-glukosa, mléčný cukr, disacharid složený ze dvou jednoduchých cukrů glukosy a galaktosy, důležitá součást mléka. Při vstřebávání je štěpena na glukosu a galaktosu enzymem laktázou. Tento enzym normálně přítomný ve střevní sliznici je u některých lidí málo účinný nebo chybí. Důsledkem je porucha trávení l. s příznaky nesnášenlivosti mléka (průjem) a poruchou vstřebávání (viz malabsorpce) [lakt-; -osa]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství