Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


listerie

rod grampozitivních bakterií. Morfologicky krátké tyčinky, vyskytující se jednotlivě nebo v krátkých řetízcích. Aerobní či fakultativně anaerobní, pohyblivé (bičíky), nesporulující, neopouzdřené, kultivačně poměrně nenáročné a schopné dlouhodobého přežívání. Jsou ubikvitérní, mohou vyvolávat onemocnění u zvířat. V patogenitě se uplatňují některé povrchové molekuly (ovlivnění imunity, zvýšení počtu makrofágů, schopnost přežívat po fagocytóze, některé endotoxinu podobné účinky, listeriolyzin). U člověka se v patologii uplatňuje Listeria monocytogenes, řidč. L. ivanovii, L. seeligeri. Může se vyskytovat v trávicím traktu. Zdrojem infekce jsou často potraviny (l. může přežívat i při nižších teplotách). Způsobuje různá onemocnění (endometritidu, konjunktivitidu, kožní infekce, „chřipkové“ onemocnění, meningoencefalitidu) obv. lehčího průběhu. Závažný je transplacentární přenos a perinatální infekce s generalizací, popř. infekce u imunosuprimovaných osob. Z antibiotik je možné podávat např. cotrimoxazol či aminopeniciliny v kombinaci s aminoglykosidy [J. Lister]

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.