Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


med

tekutina o velké viskozitě produkovaná včelami rodu Apis. Je tvořen z více než 80 % cukry s převahou fruktosy (cca 40 %) a glukosy (cca 30 %), menší je podíl disacharidů (maltosa 7 %, sacharosa 1 %) a vyšších oligosacharidů (4 %). Obsah vody je cca 17 %. Zastoupení dalších látek (enzymy, aminokyseliny, antioxidanty) je procentuálně zanedbatelné, ale významné pro kvalitu medu. Obsah antibakteriálních látek vysvětluje tradiční užití m. v lidovém léčitelství. Přítomnost živých bakterií v medu je naopak spojena s rizikem při podávání medu v kojeneckém věku. Složení medu závisí do značné míry na konkrétních druzích rostlin, z nichž včely získávají nektar, v ne příliš častých případech (např. při převaze rhododendronů) tak m. může obsahovat i psychotropní látky

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.