med
tekutina o velké viskozitě produkovaná včelami rodu Apis. Je tvořen z více než 80 % cukry s převahou fruktosy (cca 40 %) a glukosy (cca 30 %), menší je podíl disacharidů (maltosa 7 %, sacharosa 1 %) a vyšších oligosacharidů (4 %). Obsah vody je cca 17 %. Zastoupení dalších látek (enzymy, aminokyseliny, antioxidanty) je procentuálně zanedbatelné, ale významné pro kvalitu medu. Obsah antibakteriálních látek vysvětluje tradiční užití m. v lidovém léčitelství. Přítomnost živých bakterií v medu je naopak spojena s rizikem při podávání medu v kojeneckém věku. Složení medu závisí do značné míry na konkrétních druzích rostlin, z nichž včely získávají nektar, v ne příliš častých případech (např. při převaze rhododendronů) tak m. může obsahovat i psychotropní látky
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství