Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


mléko, mateřské

produkt mléčných žláz ženy vylučovaný při laktaci; přibližné složení v g/100 ml: voda 86, proteiny 1,4 (z toho kasein 0,4, laktalbumin 0,4, laktoglobulin 0,6), sacharidy (zejm. laktosa) 7,2, tuk 4,5, popel 0,5. Vysoký obsah imunoglobulinů (laktoglobulin) vysvětluje vyšší odolnost kojených dětí proti infekci i nižší výskyt alergií. Do mléka přechází řada lipofilních cizorodých látek, vč. léků (viz laktace). Srov. kolostrum

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.