Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


nenasycený

chem. obsahující alespoň jednu dvojnou (nebo trojnou) vazbu mezi uhlíky v organických sloučeninách. Syn.: nesaturovaný N. mastné kyseliny (např. olejová, arachidonová) plní v organismu některé důležité funkce. Jejich dostatek je rovněž předpokladem pro správný metabolismus cholesterolu. Patří mezi esenciální mastné kyseliny, proto je důležitý jejich dostatečný přísun potravou. Jejich zdrojem jsou rostlinné tuky (resp. olejetuky s n. mastnými kyselinami jsou kapalné). Jejich průmyslovou hydrogenací (nasycením) vznikají tzv. hydrogenované tuky, které jsou tužší („ztužené tuky“). Srov. nasycený

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.