nutraceutika
označení pro přípravky obsahující určité složky výživy obv. přírodního původu, které mají či se u nich předpokládají biologické účinky a příznivé působení na lidský organismus. Používají se jako doplněk běžné výživy (potravní doplňky, aditiva). Důvodem a motivací jejich konzumace jsou zásady zdravé výživy, prevence některých chorobných stavů či doplněk jejich léčby (nemoci srdce a cév, obezita a různé poruchy metabolismu, snížení imunity, poruchy paměti aj.), sport; význam má i působení reklamy. Např. karnitin, koenzym Q, aminokyseliny, speciální oligosacharidy, laktobacily, některé mastné kyseliny (např. omega-3), antioxidanty, vitaminy a další [lat. nutrio živit]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství