omega-6 (w6, n-6)
nenasycené mastné kyseliny s dvojnou vazbou u 6. uhlíku od methylového konce (první dvojná vazba je mezi 6. a 7. uhlíkem). Hlavními omega-6 kyselinami jsou linolová kyselina a její deriváty g-linolenová kyselina (GLA) a rovněž arachidonová kyselina. V běžné potravě je linolová kyselina hojnější než kyseliny omega-3 (obsahují ji četné rostlinné oleje), zdrojem arachidonové kyseliny jsou i živočišné tuky. Pro jejich metabolismus je významná aktivita d-6 desaturázy, která mění linolovou kyselinu na g-linolenovou. Arachidonová kyselina je spojena s tvorbou prozánětlivých prostaglandinů, GLA a DGLA mají spíše protizánětlivé působení. Zvýšený poměr omega-6/omega-3 mastných kyselin bývá někdy spojován s vyšším výskytem malignit
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství