Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


omega-6 (w6, n-6)

nenasycené mastné kyseliny s dvojnou vazbou u 6. uhlíku od methylového konce (první dvojná vazba je mezi 6. a 7. uhlíkem). Hlavními omega-6 kyselinami jsou linolová kyselina a její deriváty g-linolenová kyselina (GLA) a rovněž arachidonová kyselina. V běžné potravě je linolová kyselina hojnější než kyseliny omega-3 (obsahují ji četné rostlinné oleje), zdrojem arachidonové kyseliny jsou i živočišné tuky. Pro jejich metabolismus je významná aktivita d-6 desaturázy, která mění linolovou kyselinu na g-linolenovou. Arachidonová kyselina je spojena s tvorbou prozánětlivých prostaglandinů, GLA a DGLA mají spíše protizánětlivé působení. Zvýšený poměr omega-6/omega-3 mastných kyselin bývá někdy spojován s vyšším výskytem malignit

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.