pektiny
vysokomolekulární koloidní sloučeniny obsahující řetězce galakturonové kyseliny; pektinové látky jsou typické pro nezralé ovoce (jablka, angrešt, rybíz, citrusové ovoce) jako zpevňující složky, enzym pektináza je rozkládá na pektin (který s cukrem a kyselinami tvoří rosoly). Bobtnají vodou a změkčuje stolici. Pravděpodobně snižují hladinu krevního cholesterolu [řec. pektos sražený]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství