Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


polysacharidy

látky vznikající spojením mnoha molekul monosacharidů, polykondenzáty monosacharidů s velkou rozmanitostí a dosud ne zcela probádanou molekulární strukturou; monosacharidy jsou navzájem vázány na poloacetalovém hydroxylu jedné monosacharidové molekuly a alkoholickém hydroxylu molekuly další (snadnost hydrolýzy těchto glykosidových vazeb se liší podle typu spojení, molekulové hmotnosti, rozvětvení apod., chemické a fyzikální vlastnosti závisejí zejm. na nadmolekulární struktuře, mezimolekulárních vazbách atd.). Od monosacharidů se odlišují zejména malou rozpustností (popř. nerozpustností či tvorbou koloidních roztoků) ve vodě. Jde o nejrozšířenější skupinu sacharidů vyskytující se v mnoha přírodních makromolekulárních látkách jako hlavní či funkčně ohraničená komponenta. Jejich výskyt v přírodě se rozprostírá od celulosy a škrobů až po živočišné glykogeny. Přírodní p. lze dělit na stavební (celulosy, rostlinné tkáně) a rezervní (zásobní zdroje energie, škrob, rozpustná amylosa a nerozpustný amylopektin), nehledě na ty, které jsou součástí jiných látek. Srov. oligosacharid [poly-; sacharid]

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.