pyrohroznová kyselina
CH3COCOOH, 2-oxopropionová kyselina, ketokyselina vyskytující se v živém organismu jako častý meziprodukt biochemických reakcí, mj. glykolýzy. Redukcí ketoskupiny vzniká mléčná kyselina. Viz pyruvát [pyro-; hroznová kyselina; jejím tepelným zpracováním získán]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství