respirační kvocient (zkr. RQ)
poměr udávající objem vydýchaného oxidu uhličitého na 1 litr vdechnutého kyslíku (CO2/O2). Dává informaci o složení energetických zdrojů v potravě. Běžně se pohybuje od 1,0 při čistě sacharidové stravě až k 0,7 při stravě čistě tukové, při smíšené stravě je hodnota kolem 0,85. Hodnota r. k. je tím nižší, čím méně kyslíku živiny obsahují. K oxidaci molekuly glukosy (C6H12O6) je třeba 6 molekul O2, přičemž vzniká 6 molekul CO2 (kvocient je 6/6 = 1). Mastné kyseliny se svým složením blíží uhlovodíkové jednotce CH2, k oxidaci šesti takových jednotek (C6H12) je zapotřebí 9 molekul O2, přičemž vzniká opět 6 molekul CO2 (kvocient je 6/9 = 0,67). Za určitých situací může kvocient dosahovat i hodnot vyšších než 1, např. při hrazení kyslíkového dluhu (cca 20 minut po skončení déle trvající intenzivní fyzické námahy), u přezimujících zvířat také v důsledku intenzivního vytváření tukových zásob ze sacharidů
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství