sacharidy
cukry, glycidy. Organické sloučeniny jejichž nejjednodušší zástupci monosacharidy jsou charakterizovány jako polyhydroxyaldehydy a polyhydroxyketony a jejich deriváty. Monosacharidy se podle počtu uhlíkových atomů dělí na triosy, tetrosy, pentosy, hexosy atd. se vzorcem CnH2nOn (n = 3, 4, 5, 6 …) a podle typu funkční karbonylové skupiny na aldosy a ketosy. Mírnou oxidací aldos vznikají aldonové kyseliny, resp. jejich vnitřní estery laktony, redukce vede k polyalkoholům (alditolům). Sacharidy vzhledem k přítomnosti asymetrických uhlíků vykazují stereoizomerii a optickou aktivitu. S. mají schopnost vzájemné konjugace tzv. glykosidovou vazbou za vzniku polymerů. Podle počtu monosacharidových jednotek se polymery dělí na oligosacharidy (di-, tri, až dekasacharidy) a polysacharidy. V přírodě se sacharidy vyskytují především ve formě polysacharidů; některé pentosy a hexosy také volně. Sacharidy jsou zdrojem energie (potrava), ale plní i další funkce jako hydrofilní složky glykokonjugátů (glykoproteiny, glykolipidy), hormonů, antigenů krevních skupin, stavební funkce aj. Starší název uhlovodany česká názvoslovná norma nedoporučuje [řec. sakcharon cukr]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství