salivace
slinění, produkce a vylučování slin (viz saliva). Sliny se tvoří ve slinných žlázách. Mohutným podnětem pro s. je příjem potravy, ale i sama představa jídla (reflexní sekrece). Sliny obsahují mj. amylázu, mají význam pro polykání a trávení potravy. Tvorba slin je zprostředkována parasympatickými nervy (cestou n. VII., IX.), sympatické nervy mají efekt spíše inhibiční. Určité množství slin vzniká za fyziologických podmínek neustále a má význam pro ochranu dutiny ústní (nepřetržitě vznikají sliny zejm. v drobných slinných žlázách), kvalitu řeči apod. Nadměrná s. se označuje jako ptyalismus, nedostatečná s. způsobuje xerostomii. Zvýšená s. může provázet některé stavy vegetativní nerovnováhy, nevolnost apod. Snížená s. a suchost sliznice dutiny ústní bývá při dehydrataci. Naopak ztráta slin (porucha polykání, paréza n. VII.) může k dehydrataci vést. S. se tlumí parasympatolytiky (např. jako součást premedikace). Slinami se mohou vylučovat i některé patogeny a chemické látky; srov. systém sekretorů [saliva]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství