sorbitol (glucitol)
alkoholický cukr, šestimocný alkohol vznikající redukcí příslušného monosacharidu. Přírodní d-sorbitol má projímavé účinky, slouží jako (energetické alternativní) sladidlo pro diabetiky a v parenterální výživě a jako surovina pro výrobu vitaminu C. V organismu vzniká z glukosy působením enzymu aldosoreduktázy (přirozený meziprodukt mezi glukosou a fruktosou), rovněž rostlinný cukr. Jeho tvorba je zvýšena při hyperglykemii a jeho hromadění v buňkách je jedním z patogenetických faktorů vzniku chronických komplikací diabetu (dochází k pronikání vody do buněk vlivem osmotické aktivity) [snad podle obsahu v plodech jeřábu obecného Sorbus aucuparia; lat. sorbus je asi z arab. šerbet sladký nápoj]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství