Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


sorbitol (glucitol)

alkoholický cukr, šestimocný alkohol vznikající redukcí příslušného monosacharidu. Přírodní d-sorbitol má projímavé účinky, slouží jako (energetické alternativní) sladidlo pro diabetiky a v parenterální výživě a jako surovina pro výrobu vitaminu C. V organismu vzniká z glukosy působením enzymu aldosoreduktázy (přirozený meziprodukt mezi glukosou a fruktosou), rovněž rostlinný cukr. Jeho tvorba je zvýšena při hyperglykemii a jeho hromadění v buňkách je jedním z patogenetických faktorů vzniku chronických komplikací diabetu (dochází k pronikání vody do buněk vlivem osmotické aktivity) [snad podle obsahu v plodech jeřábu obecného Sorbus aucuparia; lat. sorbus je asi z arab. šerbet sladký nápoj]

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.