Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


sůl (kamenná, kuchyňská s.)

NaCl, krystalická látka, která tvoří součást potravy, používá se k jejímu ochucení a má i vlastnosti konzervační. V běžné potravě člověk přijímá za den zhruba 5 až 10 gramů soli, někdy i více. Nadměrný příjem s. (zejm. sodíku) se spojuje se vznikem hypertenze. Omezení příjmu s. v potravě je třeba u nemocných s hypertenzí a výraznými otoky, zejm. při sekundárním hyperaldosteronismu spojeném s retencí vody a sodíku (jaterní cirhóza, městnavé srdeční selhání, nefrotický syndrom)

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.