sůl (kamenná, kuchyňská s.)
NaCl, krystalická látka, která tvoří součást potravy, používá se k jejímu ochucení a má i vlastnosti konzervační. V běžné potravě člověk přijímá za den zhruba 5 až 10 gramů soli, někdy i více. Nadměrný příjem s. (zejm. sodíku) se spojuje se vznikem hypertenze. Omezení příjmu s. v potravě je třeba u nemocných s hypertenzí a výraznými otoky, zejm. při sekundárním hyperaldosteronismu spojeném s retencí vody a sodíku (jaterní cirhóza, městnavé srdeční selhání, nefrotický syndrom)
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství