transmastné kyseliny (transizomery mastných kyselin)
mastné kyseliny s polohou trans na dvojné vazbě. Vznikají např. v trávicím traktu přežvýkavců (proto jsou v určitém množství i v mléčném a tělesném tuku), při starších postupech ztužování rostlinných tuků a rovněž při přepalování některých tuků (olejů). Jejich větší množství v lidské potravě je nežádoucí, zvyšují koncentraci cholesterolu a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Přirozené nenasycené mastné kyseliny jsou převážně ve formě cis, při neúplné hydrogenaci vznikají na některých dvojných vazbách izomery trans, čímž se jejich řetězec chová obdobně jako u nasycených mastných kyselin
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství