umělá sladidla
synteticky připravené látky s velkou sladivostí v malých dávkách, které nemají výživnou hodnotu a užívají se při nesladkých dietách či pro odstranění rizika kvašení. Jde zejm. o imid o-sulfobenzoové kyseliny (sacharin), p-fenethylmočovinu (dulcin – v ČR neschválený pro potravinářství), 1-alkoxy-2-amino-4-nitrobenzen včetně derivátů, dipeptid fenylalaninu a asparagové kyseliny (aspartam). Viz sladidla, alternativní sladidla
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství