umělá výživa
dodávání energie a živin pacientům, kteří nejsou schopni přijímat potravu ústy. U. v. se podává do střeva (sondou zavedenou nosem, event. operativně skrz břišní stěnu do žaludku či počátku tenkého střeva, srov. PEG) – enterální u. v., nebo v infuzích nitrožilně (zejm. do větší žíly, často podklíčkové) – parenterální u. v. Druh použitého způsobu záleží na konkrétním stavu a chorobě nemocného, stejně jako složení podávané výživy. Základními součástmi jsou roztoky cukrů, aminokyseliny, tuky, ionty, vitaminy, stopové prvky a voda. Množství a složení u. v. lze vypočítat s přihlédnutím ke konstituci a zdravotnímu stavu pacienta. Správně a včasně podávaná u. v. zabrání rozvoji katabolického stavu a výrazně snižuje počet komplikací. Srov. nutrice, UPV
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství