vitamin
látka, která je v malých dávkách nezbytná pro správný růst, vývoj a činnost celého organismu, event. některého z jeho orgánů. Chem. jsou v. rozdílné látky, jimž je společné, že lidský organismus si je nedokáže sám vyrobit a musí je získávat potravou, event. v lékové formě. Rozlišují se v. rozpustné v tucích (A, D, E, K), pro jejichž vstřebávání je nezbytné správné trávení tuků a které se mohou hromadit v těle, a v. rozpustné ve vodě (skupina B, C). Působení v. je různé, obv. se účastní látkové výměny jako součást enzymů (koenzymy) nebo mají některé speciální funkce (proces vidění, význam pro srážení krve apod.). Stavy a onemocnění způsobené nedostatkem v. se označují jako hypovitaminózy (při úplném chybění v. jako avitaminózy), nemoci z předávkování jako hypervitaminózy [um. lat. vita život; amin]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství