Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


vitamin E (tokoferoly)

vitamin rozpustný v tucích, označení pro skupinu osmi molekul, nejaktivnější je -tokoferol. Má antioxidační vlastnosti, zejm. chrání proti peroxidacím a podílí se tak na stabilitě buněčné membrány. Je dostatečně rozšířen ve většině potravin (oleje, máslo, mléko, vejce) a jeho skutečný nedostatek je proto vzácný. Způsobil by postižení zejm. nervového systému. Přisuzuje se mu význam při ochraně proti oxidačnímu poškození a v prevenci některých onemocnění (aterosklerózy, některých neurologických chorob, nádorů aj.), ale i stárnutí. V terapii se používá u nervových a svalových onemocnění, neplodnosti. Jeho účinek je předmětem stálého výzkumu

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.