vitamin K
vitamin rozpustný v tucích. Nezbytný pro tvorbu koagulačních faktorů II, VII, IX, X. Je obsažen v zelenině, ale též vytvářen střevními bakteriemi. Nedostatek se projeví při poruše vstřebávání tuků (např. cholestáze) krvácivými poruchami. Rovněž ovlivňuje některé kostní proteiny. Působí na -karboxylaci, vzniklé dikarboxylové kyseliny vážou kalcium. Uměle je možné jeho účinek zablokovat podáním dikumarolu a warfarinu (antikoagulancia), které se užívají k prevenci trombózy a jejichž účinek se v. K ruší. Srov. PIVKA [koagulace]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství