Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


vitamin K

vitamin rozpustný v tucích. Nezbytný pro tvorbu koagulačních faktorů II, VII, IX, X. Je obsažen v zelenině, ale též vytvářen střevními bakteriemi. Nedostatek se projeví při poruše vstřebávání tuků (např. cholestáze) krvácivými poruchami. Rovněž ovlivňuje některé kostní proteiny. Působí na -karboxylaci, vzniklé dikarboxylové kyseliny vážou kalcium. Uměle je možné jeho účinek zablokovat podáním dikumarolu a warfarinu (antikoagulancia), které se užívají k prevenci trombózy a jejichž účinek se v. K ruší. Srov. PIVKA [koagulace]

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.