žluč
žlutá až tmavě zelená hustá tekutina, která se tvoří v játrech, z nichž odtéká do žlučníku, kde se skladuje a zahušťuje. Po jídle se žlučník vyprazdňuje a ž. odtéká do střeva, kde se účastní trávení tuků (emulgace). Za den se vytvoří cca 1 litr ž. Tvorba ž. v játrech je aktivní proces, pro který je důležitá funkční integrita hepatocytů a na němž se podílí mnoho membránových transportérů. Jejich mutace či poškození jsou příčinou některých poruch vylučování ž. (intrahepatální cholestázy). Ž. obsahuje vodu, bilirubin, žlučové kyseliny a jejich soli, cholesterol, fosfolipidy (lecithin), soli aj. Vzájemný poměr jejích složek, zejm. cholesterolu, fosfolipidů a žlučanů je důležitý pro její tekutost (litogenní žluč je např. přesycena cholesterolem, který následně krystalizuje). Žlučí se též z těla vylučují některé léky. Lat. fel, bilis, řec. chole. Srov. bil-, chol-
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství