žlučové kyseliny
steroidní látky, které vznikají v játrech a žlučí se dostávají do střeva, kde umožňují trávení tuků enzymem slinivky břišní, lipázou. Primární ž. k. vznikají v játrech (cholová, chenodeoxycholová kyselina), vylučovány jsou do žluči konjugovány s glycinem nebo taurinem, sekundární ž. k. ve střevě činností bakterií (deoxycholová, litocholová kyselina). Mají rovněž význam pro stabilitu žluči. Ž. k. se tvoří z cholesterolu, obsahují proto steroidní jádro, díky kterému má část jejich molekuly lipofilní charakter. Charakter kyseliny jim naopak dává hydrofilní vlastnosti, ž. k. působí proto jako tenzidy, resp. emulgátory tuků ve střevě. Umožňují tak rozdělení kapek tuku ve střevě do mikroskopických kapiček, jejichž velký celkový povrch umožní účinek lipázy. Většina ž. k. se opět vstřebává (v terminálním ileu), vrací se krví zpět do jater a je znovu využita a vyloučena do žluči (viz enterohepatální oběh). Léky bránící zpětnému vstřebávání ž. k. se využívají ke snížení krevního cholesterolu (hypolipidemika, např. cholestyramin). Některé ž. k. (ursodeoxycholová) se používají k léčbě cholelitiázy
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství