acetoctová kyselina
acetoctová kyselina acetacetát – 3-oxobutanová kyselina, vzniká v organismu při katabolismu tuků beta-oxidaci mastných kyselin; ve větší míře při vystupňovaném katabolismu zejm. při diabetické ketoacidóze. Patří ke ketolátkám. Její redukcí tj. hydrogenací ketoskupiny vzniká beta-hydroxymáselná 3-hydroxymáselná kyselina. Dekarboxylací a. k. vzniká aceton
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství