cholesterol
cholesterol – sloučenina lipidové povahy řadící se ke steroidům. Je přítomen ve všech živočišných tkáních, v krvi a ve žluči, má emulgační vlastnosti. Je důležitou součástí buněčných membrán a vzniká z něj řada významných látek steroidní hormony, žlučové kyseliny. Tělo ho samo dokáže vyrobit klíčovým enzymem jeho endogenní syntézy je HMG-CoA-reduktáza a zároveň jej přijímá v živočišné potravě maso, zejm. játra a mozeček, mléčné výrobky aj.. Není v potravě čistě rostlinného původu. V krvi je přenášen lipoproteiny viz HDL, LDL. Vysoká krevní hladina hypercholesterolemie je rizikovým faktorem aterosklerózy. Ch. je též obsažen ve většině žlučových kaménků. Léky snižující koncentraci ch. v krvi jsou obecně hypolipidemika chole-; -sterol; je obsažen ve žluči
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství