denaturace bílkovin
denaturace bílkovin – změna struktury bílkovin způsobená zvýšenou teplotou, změnou pH, chemickými či jinými fyzikálními vlivy, při níž se např. uvolňují SH skupiny, tyrosinové zbytky apod.; změny struktury jsou většinou nevratné, usnadňuje se štěpitelnost proteolytickými enzymy, snižuje se rozpustnost ve vodě. V lidském organismu může vést k poškození řady funkcí např. činnosti enzymů. Běžně využívanou d. je např. tepelná příprava potravy
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství