Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


Hamburgerův efekt

Hamburgerův efekt – zvětšení objemu erytrocytu ve venózní krvi. Oxid uhličitý vstupuje v tkáni do erytrocytu, kde se z větší části váže na hemoglobin a jako karbaminohemoglobin je přenášen do plic, část se však za účasti karboanhydrázy přemění na kyselinu uhličitou. Ta ihned disociuje na H který je pufrován hemoglobinem a HCO3– bikarbonátový anion, který vystupuje z erytrocytu výměnou zejm. za chloridový anion. Vstup chloridového aniontu je provázen vstupem vody s následným mírným zvětšením objemu erytrocytu, tj. vyšší hodnotou hematokritu venózní krve ve srovnání s krví arteriální cca o 3 . Viz chloridový posun

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.