Hamburgerův efekt
Hamburgerův efekt – zvětšení objemu erytrocytu ve venózní krvi. Oxid uhličitý vstupuje v tkáni do erytrocytu, kde se z větší části váže na hemoglobin a jako karbaminohemoglobin je přenášen do plic, část se však za účasti karboanhydrázy přemění na kyselinu uhličitou. Ta ihned disociuje na H který je pufrován hemoglobinem a HCO3– bikarbonátový anion, který vystupuje z erytrocytu výměnou zejm. za chloridový anion. Vstup chloridového aniontu je provázen vstupem vody s následným mírným zvětšením objemu erytrocytu, tj. vyšší hodnotou hematokritu venózní krve ve srovnání s krví arteriální cca o 3 . Viz chloridový posun
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství