Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


sacharidy

sacharidy – cukry, glycidy. Organické sloučeniny jejichž nejjednodušší zástupci mají vzorec C6H12O6; polyhydroxyaldehydy, polyhydroxyketony nebo jejich deriváty. Podle počtu monosacharidových skupin se dělí na monosacharidy aldehydické a ketonické cukry, oligosacharidy di-, tri-, tetra- až dekasacharidy a polysacharidy. Podle počtu uhlíkových atomů se dělí na tetrosy, pentosy, hexosy atd. Mírnou oxidací aldehydických cukrů vznikají aldonové kyseliny, redukce vede k alkoholickým cukrům. Vzhledem k asymetrickým uhlíkům v molekule jsou sacharidy až na výjimky opticky aktivní. V přírodě se vyskytují některé pentosy a zejména hexosy. S. jsou zdrojem energie potrava, plní i další funkce součásti řady molekul, hormonů, antigenů krevních skupin, stavební funkce aj.. Dř. uhlovodany řec. sakcharon cukr

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.