sacharidy
sacharidy – cukry, glycidy. Organické sloučeniny jejichž nejjednodušší zástupci mají vzorec C6H12O6; polyhydroxyaldehydy, polyhydroxyketony nebo jejich deriváty. Podle počtu monosacharidových skupin se dělí na monosacharidy aldehydické a ketonické cukry, oligosacharidy di-, tri-, tetra- až dekasacharidy a polysacharidy. Podle počtu uhlíkových atomů se dělí na tetrosy, pentosy, hexosy atd. Mírnou oxidací aldehydických cukrů vznikají aldonové kyseliny, redukce vede k alkoholickým cukrům. Vzhledem k asymetrickým uhlíkům v molekule jsou sacharidy až na výjimky opticky aktivní. V přírodě se vyskytují některé pentosy a zejména hexosy. S. jsou zdrojem energie potrava, plní i další funkce součásti řady molekul, hormonů, antigenů krevních skupin, stavební funkce aj.. Dř. uhlovodany řec. sakcharon cukr
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství