vanilmandlová kyselina
vanilmandlová kyselina zkr. VMK – vanilylmandlová kyselina, látka vznikající jako produkt metabolismu katecholaminů. Její množství je v krvi či moči zvýšeno např. při feochromocytomu. Při vyšetřování koncentrace v. k. či jejího vylučování do moči je nutné dodržovat určitý režim včetně speciální diety, aby nedošlo ke zkreslení výsledků. Přesnější je vyšetření přímo katecholaminů
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství