lipidy
tuky a látky tukům podobné (lipoidy). Organické sloučeniny se zásadním významem pro organismus. Jsou energeticky nejbohatší složkou potravy a jsou důležité pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K). K jejich trávení je třeba žluči a enzymu lipázy. V organismu tvoří zásoby energie a jsou součástí buněčných membrán (zejm. fosfolipidy). Nadměrný přívod tuků má za následek obezitu a je rizikovým faktorem pro vznik aterosklerózy. K l. patří triacylglyceroly (hlavní zásobárna energie), mastné kyseliny (zdroj energie např. pro pracující svaly včetně svalu srdečního), fosfolipidy (obsaženy zejm. v buněčných membránách), steroidy (zejm. cholesterol a z něj odvozené látky). Charakteristickou vlastností l. je nerozpustnost ve vodě, v krvi jsou proto přenášeny speciálními částicemi, tzv. lipoproteiny [řec. lipos tuk]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství