psychrotrofní bakterie
fakultativně psychrofilní bakterie, pojem užívaný zejm. v potravinářské mikrobiologii. P. b. bývají příčinou znehodnocení potravin, např. mléka, a to produkcí exoenzymů v době skladování v chladu. Následující pasteurizace zničí bakterie, avšak ne látky již uvolněné do mléka [psychro-; řec. trofe výživa]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství