vitamin E (tokoferoly)
vitamin rozpustný v tucích, označení pro skupinu osmi molekul, nejaktivnější je a-tokoferol. Má antioxidační vlastnosti, zejm. chrání proti peroxidacím a podílí se tak na stabilitě buněčné membrány. Je dostatečně rozšířen ve většině potravin (oleje, máslo, mléko, vejce) a jeho skutečný nedostatek je proto vzácný. Způsobil by postižení zejm. nervového systému. Přisuzuje se mu význam při ochraně proti oxidačnímu poškození a v prevenci některých onemocnění (aterosklerózy, některých neurologických chorob, nádorů aj.), ale i stárnutí. V terapii se používá u nervových a svalových onemocnění, neplodnosti. Jeho účinek je předmětem stálého výzkumu
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství