karboxylové kyseliny
karboxylové kyseliny – organické kyseliny obsahující karboxylovou skupinu –COOH. Ta vzniká oxidací aldehydu nebo navázáním oxidu uhličitého karboxylací. Ke k. k. patří např. mravenčí kyselina jeden atom uhlíku, vzniká oxidací formaldehydu, octová kyselina dva atomy uhlíku – vzniká postupnou oxidací ethanolu a z víceuhlíkových kyselin zejm. mastné kyseliny. Aminokyseliny jsou k. k. obsahující současně aminoskupinu. Kyseliny obsahující 2 k. s. se označují jako dikarboxylové, 3 k. s. jako trikarboxylové atd. karboxypeniciliny – skupina širokospektrých penicilinů, k níž patří karbenicilin, tikarcilin
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství