laktosa
laktosa – mléčný cukr. Je složena ze dvou jednoduchých cukrů glukosy a galaktosy, nejvíce je jí v mléce. Při vstřebávání je štěpena na glukosu a galaktosu enzymem laktázou. Tento enzym normálně přítomný ve střevní sliznici je u některých lidí málo účinný nebo chybí. Důsledkem je porucha trávení l. s příznaky nesnášenlivosti mléka průjem a poruchou vstřebávání viz malabsorpce lakt-; -osa
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství